De laveste priser i EU
  • Af Peter Jørgensen
  • Torsdag d. 16. november 2017

De laveste priser i EU

Konkurrence – og forbrugerstyrelsen har i de seneste dage søgt at sætte spørgsmålstegn ved prisdannelsen for generiske lægemidler i Danmark. Det er der nu ingen som helst grund til.

Det er værd at huske på, at vi formentlig har EU’s laveste priser på kopimedicin i Danmark, så If it ain’t broke, don’t fix it. Hvis der er konkrete og anvendelse forslag til ændringer, der kan skabe et endnu bedre fungerende marked med endnu mere plads til generiske lægemidler, så hilser IGL det naturligvis velkommen. Det vigtige er bare, at man tænker sig rigtig godt om, og ikke prøver at bilde befolkningen, politikerne og myndighederne ind, at der er en masse lavt hængende frugter. Hvis der var det, så var de allerede plukket. Det tror jeg også godt alle med kendskab til prisdannelsen er helt klar over.

Styrelsen henviser bl.a. til, at der siden 1998 har været 3.000 prisstigninger på mere end 50 pct. Det lyder umiddelbart meget voldsomt, men hvis man ser på, at der har fundet mere end 1 million prisdannelser sted i de pågældende 20 år, så sker det altså meget sjældent. Og det er i øvrigt som regel udtryk for, at et firma har måtte skaffe produktet hjem fra et udenlandsk marked for at dække et pludseligt opstået behov i Danmark. Endelig skal man altså ikke glemme, at selv i disse reelt meget få og isolerede situationer ender prisen under alle omstændigheder altid meget langt under prisen på det originale produkt.