Torsdag d. 14. januar 2016


Biosimilære lægemidler er ikke problemet, men løsningen (Støt patienterne, ikke patenterne)

Debatindlæg til Jyllands-Posten, januar 2016

I et debatindlæg søndag den 10. januar 2016 lægger projektleder i Gigtforeningen, Connie Ziegler, op til en central og aktuel debat om medicin, medmenneskelighed og økonomi.

Fokus er en kritisk holdning til de biosimilære lægemidler. En kritik, der ikke er videnskabeligt grundlag for. Der er en god grund til, at der findes patentbeskyttelse på lægemidler, og en lige så god grund til, at den på et tidspunkt hører op. Så kan lægemidlet ”kopieres”, og vi får langt billigere generika (de almindelige lægemidler) eller biosimilars (hvis det originale lægemiddel er biologisk).

Biosimilære lægemidler er godkendt af det europæiske lægemiddelagentur, vurderet og anbefalet af RADS og overvåget af Lægemiddelstyrelsen. De er en version af det originale biologiske lægemiddel, og der er ingen klinisk meningsfuld forskel, når det drejer sig om kvalitet, sikkerhed og effektivitet. Ellers var de ikke blevet godkendt.

Og der er meget at spare. Hospitalerne bruger hvert år over 3 mia. kr. på biologiske lægemidler svarende til ca. 40 % af deres samlede udgifter til medicin. Frem til 2020 udløber patenter for mindst 2 mia. kr., hvorved der åbnes op for at anvende biosimilars. Det kan fastholde varme hænder på sygehusene, men også sikre, at økonomi ikke er en hæmsko for den nødvendige behandling.

Det aktuelle biosimilære produkt til gigt er version nr. 36 af det originale produkt, der har været på markedet i 35 versioner. Ingen af disse versioner har været identiske, for det kan i sagens natur ikke lade sig gøre med biologiske lægemidler – alene fra den ene produktion (batch) af til den anden er der som bekendt forskel.

Det er derfor interessant, at diskussionen om at ”skifte” først har set dagens lys det seneste års tid, helt i takt med at patenterne på de originale præparater udløber. Nogle patienter er desværre blevet meget forskrækkede. Men når en patient får et biosimilært produkt, så skiftes hverken diagnose, behandling eller lægemiddel – men alene leverandør (og navn).

Når ”nogen er i tvivl” om de biosimilære lægemidler, så lad os være ærlige om, hvem ”nogen” mon er. Svaret skal nok findes i den del af patentindustrien, hvor en række virksomheder mister hundredevis af millioner kr. om året, når de ikke mere kan beskytte sig mod konkurrence fra langt billigere, men lige så sikre og effektive, produkter.

Biosimilars er kommet for at blive. Det er godt nyt for også gigtpatienter, at vi kan behandle flere for færre midler uden at gå på kompromis med sikkerhed, kvalitet og effektivitet. Det er godt nyt for regionerne, hvis økonomi bliver mindre presset i de kommende år. Men det er selvfølgelig skidt nyt for de medicinalvirksomheder, hvis produkter er ved at løbe af patent.

Peter Jørgensen

Direktør, Industriforeningen for Generiske og Biosimilære Lægemidler (IGL)